maanantai 20. kesäkuuta 2016

Asiaa metsästä, metsäsuhteesta, tuhlailusta ja vähän muustakin.

Metsäsuhde…

Suomalainen voi elää elämäänsä vallan mainiosti ilman minkäänlaista kosketusta metsään. Siitäkin huolimatta, että metsäluonto on suhteellisen lähellä suurempiakin kaupunkeja. Tämä on jollain tapaa hyvin huolestuttavaa. Miten voi kunnioittaa tai olla huolissaan sellaisista asioista, jotka eivät ole lähellä omaa elämää?  Muutos metsä- ja luontosuhteessa on tapahtunut ihan muutamassa sukupolvessa. Erkaantumista on tapahtunut kahdella tavalla, joko halutaan inhimillistää luonto ja haluttaisiin suojella hyttysetkin. Toisaalta on myös hälläväliä asenne, ja ihmiset, joita ei pätkääkään kiinnosta miten luonto voi. Tästä huolimatta on tapahtunut myös jonkinlaista uutta heräämistä suomalaiseen mytologiaan ja luonnonuskoon, johon metsä vahvasti liittyy. Suomalaista muinaisuskoa käsitellään esimerkiksi dokumenttielokuva Ukonvaajassa http://www.helomedia.fi/ukonvaaja/ tai  Ylellä esitettävässä sarjassa urbaaneista luontoretkeilijöistä. Metsien kätkemä http://areena.yle.fi/1-2883126

Kantokääpä, joka pölläytteli itiöpilviä. Kuva Nora Albrecht

Pieni lippaluola. Kuva Nora Albrecht

Huolestuttavaa on myös se, miten moni ihminen jollain tapaa pelkää metsää ja sen eläimiä. Ihminen pelkää sitä, mitä ei tunne tai hallitse. Henkilökohtaisesti metsä on lapsesta asti ollut rauhoittumisen ja seikkailun paikka. Ei voi kuitenkaan olettaa, että kaikki vanhemmat veisivät lapsiaan metsään, ja opettaisivat asioita metsäluonnosta. Miten siis tulevien sukupolvien metsäsuhde kehittyy? Onneksi varhaiskasvatuksen ja koulun opetusohjelmiin kuuluu metsässä ja luonnossa retkeilyä.

Tyttären kanssa metsäretkellä. Kuva Nora Albrecht

Metsäterapiaa…

Metsän ja luonnon vaikutusta terveyteen on tutkittu jonkin verran. On todettu, että metsässä kulkeminen auttaa masennukseen ja stressiin. Metsällä on siis ihmiseen hyvin rauhoittava vaikutus. Japanissa tämä asia on tunnustettu jo hyvin pitkään, ehkä Suomessakin, mutta täällä se on ollut itsestäänselvyys, kun taas Japanissa siitä on tullut muoti-ilmiö. Asia saattaa liittyä siihen, että Japani on äärimmäisyyksien maa. Siellä on äärimmäisen hieno ja monimuotoinen luonto, mutta myös äärimmäisiä ympäristöongelmia. Metsän kunnioitus on niin suuri, että japanilaisia turisteja matkustaa Suomeen hakemaan metsäterapiaa. Esim. http://www.iltasanomat.fi/matkat/art-2000001056394.html

Seiskarinkoirani Nero karpalosuolla viime syksynä. Kuva Nora Albrecht

Tuhlailua…

Huomasin tuossa eräs päivä, tyttäreni kaverin lahjaa paketoidessani miettiväni, mikä määrä puuta, energiaa ja kemikaaleja on käytetty sen lahjapaperin valmistamiseen. Sitten se kääräistään lahjan päälle, se on hetken siinä, revitään pois ja laitetaan roskiin, vaikka toiset onneksi kierrättävät lahjapapereita. Toinen asia on ilmaisjakelu. Se on aivan sama, onko postilaatikossa ”ei ilmaisjakelua” -lappu, se sama määrä materiaalia tuotetaan joka tapauksessa. Ihminen tuhlaa metsää asioihin, joita ei ihan oikeasti edes tarvittaisi. Ja tämähän ei rajoitu pelkästään metsään, vaan moneen muuhunkin asiaan, kuten pakkausmuoveihin. Kuinka moni pysähtyy omassa elämässään miettimään näitä asioita?

Entä, millainen suhde sellaisella metsänomistajalla on metsäänsä, joka ei välttämättä koskaan ole käynyt palstallaan, ja ulkoistaa metsän hoidon? Kuinka moni metsänomistaja miettii, mihin oman metsänsä puita käytetään? Mikä on tuotettujen hyödykkeiden elinkaari ja kestävyystase? Mitä muita arvoja metsästä voi löytyä, kuin vain tukkipuuta?


hanketyöntekijä Nora Albrecht 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti