maanantai 22. elokuuta 2016

Ihminen ei näe metsää puilta

Sanonta osoittautui oikeaksi hyvin konkreettisesti, kun minulle esiteltiin taannoin erään kylän suurin mänty. Minä tietysti heti innoissani äimistelin puun kokoa, kilpikaarnaa, tikan koloja, latvan käkkyräistä latvaa ja palokoroja. Siinä vasta jälkeenpäin oli puhetta, miten ihmiset eivät huomaa sitä ympäristöä puun ympärillä. On ojitusta, hakkuuaukkoa ja revittyä, riivittyä maata. Näin kävi siis minullekin, olin niin puun lumoissa, että unohdin katsoa ympärilleni.




On tietysti hieno asia, että metsänomistaja on jättänyt puun pystyyn ja laittanut opastustaulunkin puulle. Mutta että tämä puuvanhus seisoo yksinäisenä revityn maan keskellä, se on surullista, eikä tunnu oikealta. Vanhoja puita on tietysti pidetty pyhinä, ja niitä on sitten säilytetty pihapiirissä tilan suojelijana, vaikka muu ympäristö ympärillä muuttuisikin. Samanlainen mänty seisoo myös isäni metsässä.

Toinen esimerkki yksinäisestä puuvanhuksesta on Paavolan Tammi Lohjalla.  Valtava tammi seisoo yksin keskellä kuusipeltoa, siis ihan rehellistä, siisteihin riveihin istutettua kuusimerta. Metsien kätkemä  –sarjan yhdessä jaksossa käytiin Paavolan tammella, mutta kyseisessä jaksossa ei tietenkään huomioitu muuta ympäristöä. Vaikka sarja onkin ihan viihteellinen, se jää silti kovin pintapuoliseksi ja romanttiseksi. Kyseinen jakso on katsottavissa linkin takana. http://areena.yle.fi/1-2883127

Ihmisellä on muutenkin tapana kiinnittää huomionsa vain tiettyihin asioihin tai ennalta osoitettuihin yksityiskohtiin. Tätähän käytetään onnistuneesti hyödyksi markkinoinnissa ja nyt kun puhutaan metsästä, niin myös metsänhoitoon liittyvien julkaisujen mainonnassa. Kansikuvassa saattaa keikistellä nätti tyttö keskellä romanttista suomalaista koivikkoa, mitä tällainen mainonta kertoo metsänhoidosta? Ei yhtään mitään.

Mikä siis on kirjoitukseni pointti? Se on ehkä se, että yksittäiset museaaliset luonnonmuistomerkit tai pienet suojellut metsälaikut eivät riitä pitämään yllä monimuotoista metsää tai pysäyttämään sukupuuttoaaltoa. Me tiedämme vielä kovin vähän puiden sielunelämästä, vaikka todennäköisesti sellainen on.  Meidän ymmärrys ei vain vielä riitä sen asian käsittämiseen.

hanketyöntekijä Nora Albrecht

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti