torstai 15. kesäkuuta 2017

Metsäretki Kodisjoella

Järjestimme 8.6. metsäretken Kauppien tilalle Kodisjoelle. Päivä oli hieman epävakaa, mutta onneksemme vettä ei retken aikana taivaalta tullut. Ohjelmassa oli sukupolven vaihdoksen käsittelyä sekä kierros suojelumetsissä. Kaupit harjoittavat maanviljelyn ohella metsätaloutta, mutta myös luontoarvot ovat tärkeitä. Osassa metsäpalstoja sopimus oli jo mennyt umpeen, mutta metsät saavat olla pystyssä niin pitkään, kun akuuttia rahan tarvetta ei ole. Pidimme tilaisuuden alkuun alustuksen ja kahvihetken Kauppien vanhassa päärakennuksessa. Puitteet eivät olisi voineet olla komeammat. Osallistujiakin oli mukavat 20 henkilöä.




Tuomo Kauppi esitteli ensin tilan ja rakennuksen historiaa ja sitten yhdessä poikansa Mikaelin kanssa pohdittiin sukupolvenvaihdosta, ja siihen liittyviä seikkoja. Mikael aikoo pitää päivätyönsä, mutta jatkaa töiden ohessa tilanpitoa sekä metsänhoitoa. Saimme retkelle mukaan myös sanomalehti Länsi-Suomen toimittajan, ja retkestä olikin hyvä juttu heti seuraavan päivän(9.6.) lehdessä.

Alustuksen ja kahvittelun jälkeen siirryimme metsäkohteille. Ensin kävimme vanhassa kuusikossa, jossa suojelusopimus oli jo päättynyt. Laavulla paistettiin makkarat ja saatiin aikaan hyvää keskustelua. Luonnon kannalta kuusikossa ei kannata tehdä mitään, vaan antaa sen kehittyä luonnollisen suggession mukaan. Taloudelliselta kannalta kuusista saisi hyvän hinnan nyt, mutta monet kuusista oli jo niin järeitä, että sahat eivät ota edes vastaan niin isoja tukkeja. Tuomolle vanha metsä on arvokkaampi kuin mikään materiaalinen hyvä. Toki Mikael poika päättää jatkossa, mitä metsille tehdään.




Tämän jälkeen siirryimme ekologista käytävää pitkin pienelle erämaajärvelle ja kallioisen mäntykankaan kautta takaisin autoille. Kaupit ovat tarkoituksella jättäneet käytäviä, jotta eläinten olisi hyvä liikkua hakkuumaiden välissä.





-hanketyöntekijä Nora Albrecht

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti