tiistai 2. toukokuuta 2017

Petäjien lumo


Ajelin kauniina toukokuun päivänä Euran Kiukaisiin ja Haukioja tilalle. Aikoinaan pariskunta ajatteli, ettei heillä ikinä olisi mahdollisuus tilaa ostaa. Kohtalo kuitenkin puuttui peliin ja toisin kävi. Kati ja Markku Haukioja ovat asuttaneet nyt yksitoista vuotta Markun sukutilaa Harolan kylässä. Tilalla on kaunis 1790-luvulla rakennettu päärakennus ja upea kivinavetta, sekä lukuisia muita rakennuksia, ympärillä Köyliönjoen rantaan rajoittuvat pellot ja mäntykankaat. Massiivinen navetta on aikanaan ollut neljänkymmenen lypsävän lehmän koti. Tänä päivänä navetassa asustelee lampaita. Lampaat toimittavat hyvin maisemanhoidollista virkaa pitäen pellon ja Köyliönjoen välisen 20 - 30m levän suojavyöhykkeen siistinä ja samalla tuovat lihaa pöytään. Onpa tilalla ollut viime kesänä kolme sikaakin.

1790-luvulla rakennettu päärakennus.

Tilan historia menee ainakin 1600-luvulle asti, luultavasti paljon pidemmälle. Mailta on löytynyt kivikirveitäkin, enkä ihmettele kun tilan sijainti on niin otollinen; aurinkoinen lämmin rinne, ja Köyliönjoki(tuhansia vuosia sitten merenlahti) heti peltojen/rinteen kupeessa.

Markku ja Kati ovat yrittäjähenkinen pariskunta, jolla on monta rautaa tulessa aina mansikan taimiviljelystä rahkasammalen käyttöön kasvualustana. Heidän elämäntavassaan näkyy hyvin sekä historian ja menneiden sukupolvien kunnioitus, kuin myös luonnon arvostus. Molemmilla on pitkä historia luontoasioiden parissa virkamiehenä toimiessaan. Linnut harrastuksena ovat Markulle tärkeitä, ja kuten otsikkokin kertoo, mäntymetsät. Tilan 28ha peltojen ja metsien lisäksi Haukiojilla on 80ha lähes kokonaisuudessaan METSOn pysyvässä suojelussa olevaa metsää ja suota Natura alueen kupeessa Parkano-Karvia suunnalla. Erityisesti Markulle Karvian ympäristö laajoine soineen on ollut rakasta retkeilymaastoa pojasta lähtien.

Tällä kertaa kiersimme nopeasti tilan ympärillä olevat metsät, joista osa on ihan talouskäytössä ja osa iäkkäämpää suojeltua männikköä. Lisäksi Haukiojat ovat istuttaneet jonkin verran jalopuita, toiveissa olisi siis pieni jalopuumetsikkö. Markku pitää mäntymetsää erityisen kauniina, ja harmittelee kuusimetsien isoa suojeluosuutta. Markku toivookin, että suo- ja kalliomännikköjen suojeluun kiinnitettäisiin enemmän huomiota. Harvemmin olen itsekään nähnyt erityisen vanhaa (200-300 vuotiasta) petäjikköä, ellei kansallispuistoja tai kallio/suomänniköitä lasketa.

Haukiojat tietysti toivovat jatkossakin tilalle löytyvän suvusta jatkaja. Harmittelevat elon lyhyyttä, kun olisihan tässä vielä monta asiaa tehtävänä.

hanketyöntekijä Nora Albrecht



.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti